Kelder, kruipkelder of in volle grond: welke fundering kies je het best?



Wanneer je de plannen voor een nieuwbouwwoning laat tekenen, zal je ook moeten nadenken over welk type fundering je voorkeur geniet. Wil je namelijk een (kruip)kelder onder je woning of bouw je liever in volle grond met behulp van een funderings- of vloerplaat? We sommen hieronder de voor- en nadelen van ieder type fundering kort voor jou op.

Kelder

Je huis laten onderkelderen is misschien wel de makkelijkste manier om je woning extra oppervlakte te geven. Een kelder geeft je extra ruimtes onder het huis die makkelijk gebruikt kunnen worden als opslagplaats. Verder zorgt de ondergrondse ruimte voor een extra isolerende buffer tussen de woning en de ondergrond. Hierdoor zal de woning makkelijker zijn temperatuur behouden. Daarnaast is een kelder perfect om alle nutsvoorzieningen weg te werken en toegankelijk te houden. 

Naast deze grote voordelen hangen er ook wat nadelen vast aan een kelder. Zo hebben veel kelders last van vochtproblemen. Dat is vooral het geval in gebieden met een hoog grondwaterpeil. Verder is een kelder ook een stuk duurder dan te bouwen in volle grond.

Voordelen:

  1. Extra oppervlakte 
  2. Wegwerken van nutsvoorzieningen
  3. Isolerende laag tussen bodem en woning

Nadelen:

  1. Hogere prijs
  2. Vochtproblemen

Kruipkelder

Het grootste verschil tussen een kruipkelder en een gewone kelder is dat een kruipkelder geen volwaardige extra verdieping is. De naam zegt het zelf al: je kan in deze kelder enkel kruipen en niet rechtstaan. Toch is dit soort kelder zeker niet nutteloos. Zo kan je deze ruimte onder de woning ook gebruiken om je nutsvoorzieningen makkelijk weg te werken. Verder is dit soort kelder ook een stuk goedkoper dan een klassieke kelder. 

Een kruipkelder heeft ongeveer dezelfde nadelen als een kelder zoals vochtproblemen. Daarnaast is het ook minder comfortabel om in een kruipkelder te werken door het lage plafond.

Voordelen:

  1. Wegwerken van nutsvoorzieningen 
  2. Goedkoper dan een gewone kelder

Nadelen:

  1. Vochtproblemen
  2. Minder comfortabel om in te werken

Volle grond

Een andere optie voor je funderingen is om te bouwen in volle grond. Je zal dan een funderings- of vloerplaat moeten leggen. Dat is een betonnen plaat van tussen de 12 en 30 centimeter waarop de woning gebouwd kan worden. 

De grootste voordelen van zo'n plaat zijn de kostprijs en het onbestaande risico op vochtproblemen. Een vloerplaat leggen is dan ook een stuk goedkoper dan een (kruip)kelder te laten bouwen. 

Het grootste nadeel is dan weer dat je geen extra ruimte onder je huis hebt als opslagruimte of om nutsvoorzieningen weg te werken.

Voordelen:

  1. Goedkoopste optie
  2. Geen vochtoverlast 

Nadelen: 

  1. Geen extra ruimtes
  2. Nutsvoorzieningen zijn moeilijker weg te werken

Zelf op zoek naar grondwerken voor jouw bouwproject?

Sinds 2008 levert Grondwerken Vandersmissen al kwaliteitswerk af. Wil je zelf een kelder laten graven in regio Limburg? Dan ben zit je bij Grondwerken Vandersmissen goed.

Bekijk hier onze diensten

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Duis mollis, est non commodo luctus.

Contacteer Ons

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u een vraag of wilt u graag een offerte aanvragen? Contacteer ons en wij behandelen dit binnen de 24 uur.

Contacteer Ons