Het nut van een gescheiden rioleringsstelselSinds 2000 is het in nieuwbouwwoningen verplicht om afval- en regenwater gescheiden af te voeren. In 2008 kwam die verplichting er ook voor herbouw. In het verleden werd afval- en regenwater namelijk door dezelfde buis afgevoerd, maar dat mag vandaag de dag niet meer. Wij leggen je kort uit waarom.

Voordelen van een gescheiden riolering

We leven in een tijd waarin het grondwater recordlaagtes bereikt, maar we zien tegelijk ook dat het aantal overstromingen toeneemt. Dat klinkt heel erg tegenstrijdig, want bij zo'n overstroming is er toch juist te veel water, dan kan de bodem dat water toch opnemen, niet? Jammer genoeg zijn de zaken in de realiteit iets minder simpel. 

Verminderd overstromingsgevaar 

Wanneer er veel regen op korte tijd valt, kan de riolering de hoeveelheid water niet altijd slikken. Hierdoor staan straten blank en kelders onder water. Een gedeeld rioleringsstelsel, zoals vroeger gebruikt werd, heeft bij extreem regenweer vaak moeite om al het water te verwerken. Hierdoor vergroot de kans op overstromingen.

Gunstig voor het grondwater

Verder werkt een gemengd systeem ook bodemdroogte in de hand. Al het regenwater krijgt namelijk niet de kans om in de bodem te trekken aangezien het onmiddellijk in de riolering terechtkomt. 

Betere waterzuivering

Daarnaast zorgt een gemengd systeem er ook voor dat de waterzuiveringsinstallatie minder goed werkt. Zo'n systeem werkt namelijk het best met zo vuil mogelijk water. Het afvalwater in een gemengd systeem wordt ook aangelengd met regenwater waardoor de installatie minder efficiĆ«nt werkt. 

Door een gescheiden systeem te installeren zouden al deze nadelen minder hard voelbaar moeten zijn. 

Wil je zelf ook een gescheiden riolering laten plaatsen in regio Hasselt?

Voor allerhande rioleringswerken kan je een beroep doen op de expertise van Grondwerken Vandersmissen. Neem zeker contact met ons op en vraag een offerte aan.

Vraag hier je offerte aan

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor. Duis mollis, est non commodo luctus.

Contacteer Ons

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u een vraag of wilt u graag een offerte aanvragen? Contacteer ons en wij behandelen dit binnen de 24 uur.

Contacteer Ons